Noored kunstnikud täitsid Tallinna südalinnast 100 meetrit grafitiga

21. november 2023
news

Kinnisvaraarendusettevõtte Estmak Capitali eestvõttel joonistasid noored kunstnikud erinevaid grafitipilte

Eile sai valmis Tallinna südalinna viimaste aastate suurim noorte tänavakunsti projekt Poordi Supergraafika 2023. Kinnisvaraarendusettevõtte Estmak Capitali eestvõttel joonistasid noored kunstnikud erinevaid grafitipilte sadama ja vanalinna vahelisele alale ehitatava Baltimaade esimese Novotel Living stuudiokorteritega hotelli piirdeaiale.

 

30. septembril valmisidPoordi 5 aadressillinnaelanike ja turistide silme all Estmak Capitali ja Tallinna Haridusameti Mobiilse Noorsootöö meeskonna (MONO) koostööna sündinud Poordi Supergraafika 2023 projekti konkursi viimased võidutööd. Projekti tulemusel nägi esmakordselt Tallinna südalinnas ilmavalgust 100 meetrit pikk grafitikunsti väljapanek.

 

Sellel laupäeval täitusid noorte tänavakunstiga viimased 38 meetrit piirdeaiast. Kümme esimest tööd valmisid 29. juulil. Seekord andsid oma panuse tänavakunsti viis meeskonda ning kogu projekti jooksul osales grafiti joonistamisel üle 20 noore kunstniku.

 

„Oleme väga rõõmsad, et noored avaldasid soovi läbi kunsti ennast väljendada. Tänu nendele töödele muutus linnaruum palju rikkalikumaks ja unikaalsemaks. Enne uue hotelli ehitamist tahtsime anda noortele võimaluse praktiseerida tänavakunsti otse südalinnas, kus saavad seda imetleda nii tallinlased kui ka meie väliskülalised,“ ütles Estmak Capitali müügijuht Mihkel Kaarjärv.

 

Tallinna Haridusameti noorsootöö osakonna peaspetsialist Aleksei Jefimovi sõnul tulid kunstiteoste sündi väga paljud huvilised imetlema ning tagasiside on olnud üksnes positiivne.

 

„Estmak Capital oli esimene eraettevõte kes sellise ettepanekuga on MONO poole pöördunud ja pakunud noorte supergraafika suurürituseks oma pinda,“ lisas Jefimov.

 

MONO supergraafika projektide põhieesmärk on anda noortele kunstnikele võimalus legaalselt avalikus ruumis kätt proovida ja arendada oma grafiti oskusi. Tegemist on juba kuuenda supergraafika suurüritusega. Noorte kunstnike loominguga saab Tallinnas tutvuda ka näiteks Pärnu maantee viaduktil, Paljassaare 2 asuvatel pindadel, Vilde spordipargis ja Kivila pargis.

 

Estmak Capital sõlmis juba 2020. aastal maailma juhtiva hotelliketiga Accor koostöölepingu, et avada 2025. aastal Poordi tänaval Baltimaade esimene Novotel Living kaubamärki kandev korterhotell. Stuudiokortereid pakkuvas hotellis saab olema 120 tuba ning lisaks ühistööala, jõusaal ja restoran. Hotelli esimesele korrusele tulevad kaubandus- ja teeninduspinnad. Läbirääkimised esimeste üüripindade huvilistega juba käivad. Ehitus algab juba käesoleval aastal.

 

Estmak Capital osaleb Eesti kunstielus erinevaid näitusi ja konkursse toetades. Näiteks avati 2021. aastal Exploreri maja LED-paneelidega kaetud seinal linnaruumi kunstinäitus „Ööpildid“ Kristi Kongi teosega „Roosa pilv“. Poordi 3 äripinnal võõrustati aga Eesti Kunstiakadeemia lõputööde festivali TASEˈ22 raames Olev Kuma näitust “Ülekanne” ja Tallinna Arhitektuuribiennaali raames visioonivõistluse näitust “CIRCULAR BLOCK: Reinventing the Mikrorayon”. Samuti anti Eesti Kunstiakadeemia animatsioonitudengitele võimalus luua kunsti Lasnamäe Tervisemaja siseseinale.

 

Meediakajastus:

Delfi RUS 
Postimees RUS 
Stolitsa
Pealinn
ERR RUS
ERR Menu
Delfi Kroonika