Rajame Endla tänava äärde suurejoonelise Wittenhofi elamu- ja ärikvartali

25. september 2023
news

Wittenhofi elamu- ja ärikvartali

Rajame Tallinna kesklinna vahetusse lähedusse Endla tänava lõppu suurejoonelise Wittenhofi elamu- ja ärikvartali kümnete moodsate korterite, büroo- ja äripindade ning rohealaga.

 

„Uusarendus sai nime kõrval asuva Wittenhofi suvemõisa järgi, mille maade kruntideks jagamisest sündis eelmisel sajandil Lilleküla asum. Selleks, et kanda seda väärikat nime, on rajatav kvartal nii arhitektuuriliselt, funktsionaalsuselt kui tehnoloogiliselt tipptasemel,“ ütles Estmak Capitali turundus- ja kommunikatsioonijuht Marianna Elksnin-Vald.

 

Wittenhofi elu- ning ärihooned hakkavad paiknema linnaehituslikult olulises ja suure potentsiaaliga piirkonnas, olemasoleva WOHO kvartali ning kavandatava Hipodroomi kvartali vahetus läheduses.

 

Üle kaheksakümne korteri

Kolme aasta pärast valmib sinna mitmest hoonest koosnev kompleks enam kui 80 korteri ja kümnete büroo- ja äripindadega. Kuni 10 korruselised uued majad saavad olema hästi vaadeldavad nii Kristiine poolt tulles Endla tänavalt kui ka Paldiski maanteelt.

 

Sealt pääseb mugavalt liikuma linna eri suundadesse nii jalgsi, ratta, tõuksi, auto kui ka ühistranspordiga. Kõrgematelt korrustelt avanevad vaated nii merele kui ka Tallinna vanalinnale.

 

Kvartali projekteerinud arhitektuuribüroo DAGOpen arhitektide Jaan Kuusemetsa ja Keiu Tulevi sõnul katsetasid nad parima arhitektuurse vormi ja funktsionaalsuse otsimisel kümneid erinevaid lahendusi.

 

Arhitektid ammutasid kümnekorruselise kortermaja projekteerimisel inspiratsiooni industriaalsest arhitektuurist. Esimesele korrusele kavandati Loft-tüüpi korterid, mis annavad korterelamule stiilse ja ajatu ilme, tänu millele haakub see kokku ka ümbritsevate hoonetega ning nende arhitektuurse keelega.

 

Eraldi asuv üheksakorruseline ärihoone mõjub visuaalselt õhulisena ning lõimib tänapäevase ja paindliku töökeskkonna vajadusi.

 

Tööstuslik ja samas ajatu arhitektuurne vorm on sümbioosis funktsionaalsuse ja ökonoomsusega. Ärihoone nn “voldikfassaad” on projekteeritud selliselt, et hoonest möödudes tekivad omanäolised, pidevalt muutuvad peegeldused. Seinte ja klaasfassaadi ribade vahelduv paigutus tagab kontorihoone ida, lõuna ja lääne fassaadide kaitse suvise ülekuumenemise eest. Samas jõuab ruumidesse piisavalt päevavalgust ning sealt avanevad ilusad linnavaated.

 

Ärihoone kuju, asetus ja fassaadide lahendus tagab maksimaalne kasutusmugavuse, tuultele ja päikese suhtes parima positsiooni ning energiatõhususe.

 

Arhitektid vältisid projektis pikki ja sirgeid koridore ning ühiste ruumide ja hajumisalade aladimensioneerimist, mis vähendaks renditavate pindade kasutusmugavust, soliidsust ja väärikust.

 

Hoonesse on kavandatud nutikas trepikodade süsteem Scissor Stairs, mis vastab kõrghoonete tuleohutuse ja evakuatsiooni nõuetele ning tagab koos ülerõhutamburitega kaks eraldi suitsuvaba evakuatsiooni trepikoda.

 

Katuseterrass ja restoran

Kvartali ühisalad on lahendatud praktilisusest ja kasutusmugavusest lähtuvalt, kuid mõjuvad sealjuures ka soliidselt ja väärikalt. Ärihoone ja üürimaja püstakuid ühendava madalama osa katusele on planeeritud ühiskasutatav katuseterrass, mis haljastatakse vähenõudlike ja hooldusvabade taimedega. Projekt näeb ette ka sisehoovi avaneva terrassiga restorani nii majalistele kui ka teistele klientidele.

 

Kortermajas on parkimine lahendatud nii esimesel korrusel kui ka maa-alusel parkimiskorrusel. Elu- ja ärihoonetes kokku on üle 130 parkimiskoha. Lisaks on parkimis ja peatumise kohad kavandatud nii kvartali siseste tänavate äärtesse kui ka Endla tänava ääres oleva maja ette, kuhu on ettenähtud ka toidupood.

 

Üle tee asuv terviseradadega Merimetsa park sobib hästi nii sportimiseks kui ka perega kvaliteetaja veetmiseks. Kõigest kilomeetrise jalutuskäigu kaugusele jäävad Stroomi rand ja Rocca al Mare mereäärsed kergliiklusteed. Oma igapäevaostud saad mugavalt sooritada Merimetsa Selveris või lähedal asuvast Kristiine keskusest.

 

Wittenhofi suvemõisa põnev ajalugu

Wittenhofi suvemõis on pea 350 aastat vana ning siiani osaliselt säilinud, saades sõjas tugevalt kannatada.

 

Mõis kandis algul nime Meuslershof, mis oli nimetatud perekond Meusleri järgi. 1737. aastal ostis selle Tallinna bürgermeister Jürgen Witte ja mõis nimetati Wittenhofiks.

 

18. sajandi lõpul oli Wittenhof üle linna kuulus oma restorani Cap de bonne Esperansa (Hea lootuse neem) poolest. Hiljem loodi sinna võimalused kümmelda kuumas ja külmas mereveevannis.

 

Mõisa juurde kuulus 20 hektariline park lehtlate, paviljonide, kanalite ja tiigiga. 1904. aastal tükeldati mõisa territoorium ja müüdi osadena maha. Kruntidele ehitaud puitmajadest kujunes 1920-ndatel Lilleküla asum. Lilleküla on saanud oma nime piirkonnas asunud imeliste lilleliste heinamaade järgi.

 

Keemia, Metalli ja Välja tänavad asuvad kõik endise Wittenhofi mõisa aladel. Endla tänav sai oma praeguse nime alles 1923. aastal. Enne seda oli uulits tuntud Wittenhofi ja Wittengofskajana, kuna see oli otsetee linnast mõisani.

 

Nõukogude ajal rajati mõisa peahoonesse Kommunaari töötajate korterid.

 

Tänaseks on mõisaala saavutanud oma endisaegse populaarsuse. Tegemist on suurepärase asukohaga elupaigaga, kuhu rajatakse ka kaasaegseid ning atraktiivseid kontorihooneid.