Noored kunstnikud said esmakordselt teha Tallinna kesklinnas tänavakunsti

25. september 2023
news

Noored kunstnikud said esmakordselt teha Tallinna kesklinnas tänavakunsti, joonistades kinnisvaraarendusettevõte Estmak Capitali eestvõttel erinevaid grafitipilte sadama ja vanalinna vahelisele alale ehitatava Baltimaade esimese Novotel Living stuudiokorteritega hotelli piirdeaiale.

 

29.juulil said pealinlased oma silmaga jälgida Estmak Capitali ja Tallinna Haridusameti Mobiilse Noorsootöö meeskonna (MONO) koostööna sündinud Poordi Supergraafika 2023 projekti konkursi võidutööde joonistamist Poordi 5 aadressil asuva ehitusala piirdeaiale.

 

Kokku osales projektis 10 meeskonda ja ligi 15 noort kunstnikku 10 erineva tööga. Noortele anti vabad käed endale meelepärase teema ja stiili valimiseks. Projekti esimeses etapis valmisid supergraafika tööd 62 meetril ning sügisel kaetakse piirdeaiast veel 38 meetrit grafitiga.

 

„Enne kui alustame sügisel uue hotelli ehitusega, tahtsime anda noortele võimaluse praktiseerida tänavakunsti, mis pakub silmailu ja inspiratsiooni kohalikele elanikele ja linna külastajatele,“ ütles Estmak Capitali turundus- ja kommunikatsioonijuht Marianna Elksnin-Vald. Tema sõnul lisavad noorte loodud kunstiteosed linnaruumi uudsust ja unikaalsust ning loovad ainulaadse keskkonna ja atmosfääri. Lisaks said noored kunstnikud väärtusliku võimaluse näidata ja väljendada oma loovust.

 

Tallinna Haridusameti noorsootöö osakonna peaspetsialist Aleksei Jefimovi sõnul on Estmak Capital esimene eraettevõte kes sellise ettepanekuga on MONO poole pöördunud ja pakub noorte supergraafika suurürituseks oma pinda. MONO supergraafika projektide põhieesmärk on anda noortele kunstnikele võimalus legaalselt avalikus ruumis kätt proovida ja arendada oma grafiti oskusi. Tegemist on juba kuuenda supergraafika suurüritusega. Noorte kunstnike loominguga saab Tallinnas tutvuda ka näiteks Pärnu maantee viaduktil, Paljassaare 2 asuvatel pindadel, Vilde spordipargis ja Kivila pargis.

 

Estmak Capital sõlmis juba 2020. aastal maailma juhtiva hotelliketiga Accor koostöölepingu, et avada 2024. aasta lõpus Poordi tänaval Baltimaade esimene Novotel Living kaubamärki kandev korterhotell. Stuudiokortereid pakkuvas hotellis saab olema 120 tuba ning lisaks ühistööala, jõusaal ja restoran. Hotelli esimesele korrusele tulevad kaubandus, teenindus ja büroopinnad. Läbirääkimised esimeste üüripindade huvilistega juba käivad.

 

Estmak Capital osaleb Eesti kunstielus erinevaid näitusi ja konkursse toetades. Näiteks avati 2021. aastal Exploreri maja LED-paneelidega kaetud seinal linnaruumi kunstinäitus „Ööpildid“ Kristi Kongi teosega „Roosa pilv“. Poordi 3 äripinnal võõrustati aga Eesti Kunstiakadeemia lõputööde festivali TASEˈ22 raames Olev Kuma näitust “Ülekanne” ja Tallinna Arhitektuuribiennaali raames visioonivõistluse näitust “CIRCULAR BLOCK: Reinventing the Mikrorayon”. Samuti anti 2023 aasta kevadel Eesti Kunstiakadeemia animatsioonitudengitele võimalus luua kunsti Lasnamäe Tervisemaja siseseinale.

Meediakajastus:
Delfi
Pealinn
Postimees RUS