Estmak Capitali vedamisel valmib Riia kesklinna unikaalne Lačpleša elamu- ja ärikvartal

25. september 2023
news

Ajalooline piirkond uueks tõmbekeskuseks

Riia vanalinna lähedusse, UNESCO maailmapärandiga kaitstud ajaloolise keskuse kaitsevööndisse ruumi juurde ei teki. Seetõttu võib lausa erakordseks pidada võimalust luua sinna uus ja terviklik, ligi 60 000 m2 suurune elukeskkond.

 

Rotermanniga mõnevõrra sarnaneval kvartalil on kõik eeldused saada Riia uueks huviväärtuseks. „Piirkonnal on palju potentsiaali. Seda toetavad nii asukoht kui ka mitmeotstarbeline avalik väliruum – inimkeskne allee ja plats, kus pidada avalikke ja kogukonnaüritusi,“ sõnab Estmak Capitali turundus- ja kommunikatsioonijuht Marianna Elksnin-Vald.

 

Mainekate arhitektuuribüroode DUAL arhitekti (Läti) ja Archunion (Ukraina) poolt endisesse tööstuspiirkonda kavandatud Lačpleša kvartal hoiab uhkusega au sees koha industriaalset pärandit ja stiili. Seda rõhutab ka platsile maamärgina alles jäetav 19. sajandist pärit väärikas korsten.

 

Terviklikku tunnetust hoitakse ka hoonetel, kasutades fassaadidel ajaloolise tellise jäljendust ja stiilselt vaoshoitud värvipaletti.

 

Esmalt inimene, siis autod

Kvartali peamine liikumistee ehitatakse üles inimese-, mitte autokeskselt. Inspireeriv idee toetub 1970. aastate Hollandist pärit Woonerfi kontseptsioonile, kus kesksele kohale asetub elav ja inimsõbralik linnaruum. Hoovides ja tänavatel on autod küll lubatud, kuid fookus jääb siiski jalakäijale ja ratturile.

 

Lisaks suhtlemist soodustavale majadevahelisele ruumile edendab kogukondlikku elu mugavate pinkide ja rohesaartega liigendatud keskväljak, mille krooniks on ajalooline korsten ning selle ümber ülespoole keerduv roheterrass. Koos ümberringi asuvate kohvikute ja poekestega moodustub platsil justkui väike hubane linnakeskus.

 

Erinevalt paljudest teistest uusarendustest pööratakse Lačplešas erilist tähelepanu haljastusele, jättes kasvama ajaloolised puud ja lisades kõikjale haljastusrühmi – uusi puid, aasta ringi püsivaid põõsaid ning lillepeenraid.

 

Juba ette auhinnatud arendus

Traditsioone väärtustavasse elukeskkonda tuleb kokku 600 korterit ja 14 000 m2 äripinda – kontoreid, kohvikuid, poode, salonge ja muud põnevat. Ligi 50 miljoni euro suuruse investeeringuga arendus on kogukonnas juba soojalt vastu võetud. Mullu valiti see Läti kinnisvaraprojekte ja algatusi hindava BRELF Awardsi nominendiks kõige ambitsioonikamate tulevikuplaanide kategoorias.

 

Uue Lačpleša tõmbekeskuse ehitus algab tuleval aastal ja see valmib hinnanguliselt seitsme kuni kümne aasta jooksul.

 

Meediakajastus: kinnisvarauudised.ee