Seaduslik vandalism Tallinna südalinnas – värvikas grafitipidu

30. september 2024
news

Laupäeval Tallinnas sadama lähistel aset leidnud seaduslikul grafitipeol oli kaks peamist sõnumit: näidata linna nooruslikku poolt ning esitleda grafitit haarava kunstiliigi, mitte vandalismina. Estmak Capitali poolt arendatava korterhotelli piirdeaiale tekkinud teosed on osa pikemast koostööst kinnisvaraettevõtete, Haridusameti ja noorte kunstnike vahel.

Tallinna tänavakultuuri edendav üritus toimus ehitusettevõtte NOBE poolt pakutud lõuendil – Novotel Living korterhotelli ümbritseval suurel piirdeaial. Estmak Capitali tegevjuhi Tatjana Arhipova sõnul on eesmärgiks rikastada linnakeskkonda kultuuriliselt ja visuaalselt, muutes sellega linna atraktiivsemaks nii kohalike kui külaliste jaoks. 

“Tallinn vajab elavamat tänavakultuuri, seega annamegi seadusliku võimaluse noortele grafitikunstnikele oma loomingu väljendamiseks. Soovime muuta grafiti mitte ainult aktsepteeritud, vaid lausa hinnatud kunstivormiks,” sõnas Arhipova. Ta lisas, et kaasaegseks euroopalikuks linnaks muutunud Tallinn on tänavakunstiks valmis ning see sobib igati linna kiirelt uueneva näoga.   

Festival linna elavdamiseks

Grafitihooaja lõppu tähistavale festivalile lisasid noorte rahvusvaheliste kunstnike kõrval meeleolu DJ-setid. Lisaks toimusid töötoad, kus kõigil noortel oli võimalus saada grafitikogemusi ja õppida uusi tehnikaid. Näiteks sai igaüks oma särgile või mütsile ise grafitivärviga särtsu lisada.

Festivalimelu ja seintele tekkinud teostega jäi väga rahule ka Tallinna poolse partneri, Haridusameti noorsootöö osakonna juhataja Aleksei Jefimov.

“Tekkis suurlinna tunne, nagu oleks kuskil kaasaegses Kesk-Euroopa metropolis. Kui nüüd turistid laevalt linna poole jalutavad, siis on Novotel Livingu kireva grafitiga piirdeaed üks esimesi asju, mida nad Tallinnas näevad. See annab kohe märku, et linn on elav, nooruslik ja kunsti toetav,” märkis Jefimov

Kunstilembeline kinnisvarafirma

Tänavakunst on Tallinnas viimastel aastatel muutunud üha aktsepteeritumaks ja hinnatumaks kunstivormiks. Hooaeg algas kevadel uue avaliku grafitiseina avamisega Mustamäel ning laupäevane hooaja lõpuüritus oli esmakordselt osaks viieaastasest grafiti populariseerimise programmist Tallinnas.

Elavamalt linnaruumi toetava Estmak Capitali ja kunstnike koostöö pole esmakordne. Eelmisel aastal täitus ettevõtte eestvedamisel samas kohas Poordi tänaval kireva grafitiga ligi 100 meetrit piirdeaeda. Kunstinäitusi on nad võõrustanud ka läheduses asuva Exploreri maja hiiglaslikel LED-ekraanidel, Poordi 3 äripinnal ja Lasnamäe Tervisemajas. 

Grafitinäitus peagi valmiva Novotel Living hotelli piirdeaial jääb linnaelanikele ja külalistele avatuks määramata ajaks. Projektile aitasid kaasa ka reisiettevõte Travely, ehitusfirma NOBE, Tallinna mobiilse noorsootöö meeskond, Kesklinna noortekeskus ja grafitipood Spekter.

Meediakajastus: Delfi RUS