5 hädavajalikku nõuet moodsale kontorile

17. juuni 2024
news

Paljud 10 aastat tagasi ehitatud kontoriruumid on tänastes kiiresti muutuvate nõudmiste valguses lootusetult vananenud. Globaalsed trendid aga nõuavad kontoreid, mis tõstaksid tootlikkust, suurendaksid töötajate rahulolu ja aitaksid kaasa ärilisele edule.

Kas selline kontor on üldse võimalik, ja kui on, siis kuidas seda kõike saavutada?

Järgnevalt on välja toodud 5 peamist omadust, millele üks tänapäevane kontor peaks vastama.

Paindlikkus kiirelt kohanduda

Tänapäevased ettevõtted vajavad igapäevaseks toimetamiseks ruume, mida saaks vastavalt vajadusele kiirelt muuta. Olgu selleks kiirelt muudetav planeering või ruumide multifunktsionaalsus, paindlikkus võimaldab ettevõtetel efektiivselt reageerida töötajate arvu ja ärivajaduste muutustele.

Kiired ja rohelised

Uue aja kontorites ei ole superkiire internet ja arenenud IT-lahendused enam boonuseks, vaid elementaarseks osaks igapäevasest töökeskkonnast.

Mitmed nutikad tehnoloogiaid on oma kasutegurit juba ammu tõestanud. Näiteks asjade internet, automaatne valgustus ja kliimaautomaatika ei ole ainult majanduslikult efektiivsed, vaid loovad ka meeldivama ja tootlikkust tõstva töökeskkonna.

Lisaks peegeldavad kontori nutikad ja säästlikud lahendused ka jätkusuutlikku maailmavaadet, mis muutub üha olulisemaks näiteks uute töötajate värbamisel. Kui sul on katus, siis päikesepaneelide puudumist võib tänapäeval pidada lausa raiskamiseks. Sama kehtib ka soojustagastusega ventilatsiooni kohta.

Kas töötajad on rahul?

Arvestades tänapäevast tööjõu voolavust on töötaja rahulolu ja tervis ettevõtte jaoks kriitilise tähtsusega.

Kuidas saab kontor siin kaasa aidata? Nii vaimset kui füüsilist heaolu toetavad kontoris rohke loomulik valgus, kvaliteetne siseõhk, vaheldust võimaldavad ruumid ja terviserajatised. Lisaks ettevõtte sisemisele kultuurile ja inimsuhetele on need oluliseks osaks tööl pakutavast tervikpaketist.

Asukoht, asukoht, asukoht. Ja ligipääs

Ühistranspordi lähedus, sujuvad ühendusteed, parkimine ja tunnetuslikult sobiv asukoht olid ja on ka täna suurematele ärikeskustele eluliselt olulised, et tagada lihtne ligipääs töötajatele ja klientidele.

Viimastel aastatel on oluliseks saanud ka elektriautode laadimise võimalus ja korralikud jalgrattaparklad. Nii töötajate ja klientide jaoks muudab see liikumise mugavamaks, vähendab stressitaset ja tõstab üldist rahulolu.

Muide, maailmas kogutud statistika näitab, et hea ligipääs vähendab töötajate hilinemist isegi kuni 25%.

Rahulik ja turvaline

Turvalisuse ja kaitstuse tunne on olnud alati oluline, olenemata ajast ja kohast. Kontormajade ja ärikeskuste turvasüsteemid peaksid suutma taustal suure töö ära teha, ilma et inimene selle pärast muretsema peaks. Siia kategooriasse kuuluvad tegelikult ka ohutus- ja tervisenõuded (eriti pärast Covidit). Kui nende järgimine lihtsaks ja mugavaks teha, siis enamasti inimesed ka juhiseid täidavad.

Versum kui hea näide tänapäevasest kontorist

Riia kiirelt arenevas ettevõtluspiirkonnas, Ulbrokase ja Dzelzavase ristis asuv loodussäästliku disainiga stock-office’itest koosnev Versumi ärikeskus on heaks näiteks, kuidas luua tänapäevaseid kontoreid.

Keskuse lahendustega on rahul ka Estmak Capitali müügijuht Mihkel Kaarjärv: ”Versum oma BREEAM sertifikaadiga mitte ainult ei vasta moodsatele nõuetele, vaid ületab neid. Saame  üürnikele pakkuda nutikaid lahendusi, mida nad isegi oodata ei oska.”

Versumi äripinnad on loodud paindlikuna – näiteks kui mõne ettevõtte töötajaid lahkub, tuleb juurde või toimub mingi muu suurem muutus. Terviklik kontor-esindus-ladu lahendus kiirendab tööprotsesse ja muudab paremaks ka lõppkliendi ostukogemuse.

Lisaks mugavusele säästavad Versumi äripinnad Kaarjärve sõnul klientidele ka kulusid. “Nutika lahendusega kontorid võivad tuua säästu kokku 20-30%,” selgitab Kaarjärv. Sääst tuleb ka võimalusest igal ettevõttel ise oma ruumide sisekliimat juhtida.

Keskuse nutikas IT-lahendus ühendab vajalikud seadmed ühte võrku, näiteks adapteeruva valgustuse ja kliimaautomaadistiku. A-klassi energiastandard kinnitab, et hoonetes on kasutatud ka energiatõhusaid ehitusmaterjale, päikesepaneele, vee- ja soojasäästlikke lahendusi.

Mõeldud inimlikele vajadustele

Versum on ehitatud inimese vaatest lähtuvalt, muidu ei hakkaks see toimima. Ruumidesse paistab palju loomulikku valgust ja siseõhku hoitakse pidevalt värskena. Töötajate rahulolusse panustavad ka majade vahel paiknevad pinkidega rohealad.

Asukoht suurte teede ristis on mõistlik kompromiss ühistranspordi, auto ja rattaga liiklejate jaoks.  Kohapeal on piisavalt parkimiskohti, rattahoidlaid ja ka elektriautode laadimisjaamu.

Versumis võib end tõesti turvaliselt tunda. Läbimõeldud sissepääsud ning valve- ja turvalahendused aitavad vähendada ja ennetada kriitilisi olukordi, muuhulgas ka tööõnnetuste tõenäosust. See loob mõnusa keskkonna kõigile Versumis viibijatele.

Hea kontor on võimalik

Uue aja kontoripinnad esitavad ehitajale mitmeid kõrgeid nõudmisi, kuid hoolikalt läbimõeldud kontorid on võimalikud ja tegelikult juba olemas. Nutikate lahendustega Versum tõestab, et hea tahtmise korral saab luua ruumid, mis on korraga paindlikud, energiatõhusad, inimkesksed ja hea ligipääsuga.

Augustis valmiva Versumi kohta saab lähemalt lugeda siit.